Avsaknaden av vinterväder har lett till att den meteorologiska våren redan anlänt till många platser i Sverige. Med det varma vårvädret ökar också risken för att drabbas av besvär kopplade till pollenallergi. Hur hänger väder och pollen samman?
En mild vinter har lett till en tidig vår. På många håll rapporteras det att våren redan är kommen – så även pollensäsongen. Under våren och sommaren har cirka en femtedel av tonåringarna och de vuxna i Sverige pollenbesvär. 2020 kan besvären drabba särskilt tidigt eftersom hassel och al började blomma redan i januari och björken nu står på tur, som Aftonbladet berättar i en nyhetsartikel. Klimatet spelar stor roll för pollenprognosen. Vädret är också en bidragande orsak till hur mycket du exponeras för pollen och därmed känner av dina eventuella pollenbesvär. När du känner av typiska allergisymptom såsom hösnuva och irriterade ögon kan du få råd vid pollenallergi från doktor.se på nätet. Beträffande egenvård finns det mycket du kan göra själv för symptomlindring.
Vädret är direkt avgörande för din pollenallergi
Klimatet och årstiden påverkar både pollenprognosen och allergibesvären. Det tillfälliga vädret är också direkt avgörande för ditt mående under pollensäsongen:
”Vid soligt, blåsigt och varmt väder frisätts mycket pollen medan regniga dagar är till allergikernas fördel”, skriver SVT Nyheters meteorologer.
Kanske något förvånande kan till och med tiden på dygnet göra skillnad för pollenbesvären. Pollenhalterna brukar vara som högst mitt på dagen och som lägst tidigt på morgonen. För att ytterligare visa hur komplexa pollensäsongen och allergibesvären kan vara skriver hälsotidningen MåBra att även luftfuktigheten påverkar hur starkt du känner av besvären. Ju högre luftfuktighet desto mindre spridning av de små pollenkornen. Då stannar kornen kvar i exempelvis träden och orsakar reaktioner hos pollenallergikern som går förbi dem.