Att vandra ute i den fria härliga naturen är något som fler borde göra. Gör man det använder de flesta bra friluftskläder, och nu har det kommit en stor undersökning av Greenpeace som visar hur kemikalierna från kläder sprider sig i naturen. 

I en artikel från SvD går det att läsa att de kemikalier som används för att få fram friluftskläder sprider sig i naturen. Nu uppmanar därav miljörättsorganisationen Greenpeace de stora företagen att man ska hjälpa till att fasa ut dem.

8 expeditioner i 3 kontinenter

berg natur NorgeVad Greenpeace gjort är att under året genomfört hela åtta expeditioner på tre olika kontinenter med uppgiften att se om kemikaliegruppen PFAS finns i naturen. Till deras besvikelse så fann de vad de sökte – på alla platser. Varför man använder sig av PFAS är för att friluftsindustrin vill med hjälp av den gruppen få fram vattenavvisande utrustning. Tyvärr blir då eftersmaken att dessa kemikalier sprids vid tillverkningen men även när kläderna används i naturen. Så frågan är hur länge som naturen kommer att få vara så fin och orörd. Företag som helt fasat ut dem är bland annat H&M, Puma och Adidas, och nu önskar Greenpeace att de stora jättarna North Face, Mammut och bland annat Patagonia gör detsamma. För, om det inte längre finns människor som vill ut i naturen då det inte finns någon natur så kommer märkena ändå inte kunna sälja några kläder.

”Den här industrin använder ofta de här fantastiska naturbilderna i sin marknadsföring och vi tror inte att de här företagen vill vara med och sprida långlivade och i bland till och med skadliga kemikalier via sådana här produkter.”

Känner du fortfarande för att besöka jordens alla mäktiga platser du ännu inte upplevt kan du läsa mer här där vi skrivit om vildmarken och hur man tar sig an den på bästa sätt.