För att överleva några dagar i vildmarken behövs egentligen bara lite kunskap och sunt förnuft. Det kan dock bli en bättre och trevligare vistelse om man har rätt utrustning.

36129-hiker

I Metro kan man läsa om en kvinna som sprang vilse i skogen under ett terränglopp på Nya Zeeland. Med tanke på att hon inte hittade tillbaka till civilisationen ställdes hon inför att överleva en både kall och blöt natt i skogen, endast införd sina löparkläder utan någon annan typ av utrustning. Hon bestämde sig för att smörja in sig i lera för att skydda sig mot kylan och för att få någonting i sig så drack hon av sin egen bröstmjölk. Ett dygn efter tävlingen fick en som var ute på skogspromenad syn på henne och kunde föra henne ur skogen.

Rätt utrustning

Även om den här kvinnan var smart och faktiskt hade knepen för att överleva i vildmarken, är det väl inte optimalt att ge sig ut i skogen utan någon utrustning för att klara sig. Den som vill ge sig ut på en längre skogpromenad med övernattning behöver nämligen allt från rejält med vatten, till ett robust tält att sova i. Det kan även vara bra att ha med sig ett stormkök för att kunna tillaga mat, samt en ficklampa med ett hållbart 18650 batteri som kan användas när solen har gått ner och det blir lite mörkt. Ger man sig ut vid en årstid då det regnar mycket kan det vara bra att packa vattentätt med hjälp av packningsväskor, skriver Svenska Yle.

Oerfarna människor klarar sig

För den som vill uppleva friluftsliv men inte har någon kunskap eller erfarenhet, är det inte omöjligt att ge sig ut ändå. I en artikel på gp.se kan man läsa om två tjejer som gav sig ut i vildmarken för att ta reda på om folk som inte kan något om friluftsliv ändå kan ge sig ut. Det de kom fram till var att det går men det kan vara bara att ha några knep i bakfickan. Dessa är bland annat:

  • Att man ska strunta lite i hygienen under en friluftstur. En tandborse, toapapper och plåster räcker väl.
  • Att använda vanliga träningskläder ute i vildmarken istället för att köpa specialkläder.
  • Att lägga det man behöver mest överst när man packar.