Anledningen till att köpa sommarhus kan vara att slappna av eller att starta upp ett roligt renoveringsprojekt. Men inför ett sommarstugeköp är det viktigt att titta över ekonomin och om ett extra boende fungerar ekonomiskt.

sjöAtt köpa ett sommarhus är en affär som kan ge mycket lycka i livet och en plats som är till för vila och ro. Att exempelvis köpa en jaktstuga i Norrland eller ett torp i Blekinge kan vara kostsamt, så det finns många saker att fundera på inför ett stugköp.

Ekonomi för stugköp

För att ha möjlighet att köpa sommarhus behövs det finnas utrymme i ekonomin för ännu ett boende. Det är inte helt ovanligt att många lånar pengar för att köpa sommarboende och om så är fallet krävs en handpenning för att kunna låna till stugan. Att få ihop pengar till handpenningen kan gå till på flera olika sätt, antingen genom sparpengar eller en kombination av sparpengar och privatlån. Det är inte ovanligt att folk hittar sitt privatlån via https://bästasmslånet.se för att finansiera handpenningen till lånet på sommarstugan.

Renoveringsbehov rena skattkistan

För den händiga är det en god idé att investera i ett sommarhus med lite renoveringsbehov för att komma ned i pris. Anledningen ligger i att en stuga med behov av att renoveras skrämmer bort många spekulanter och är därför passande för personer som är händiga. Priset är därför nästan alltid billigare på de här objekten, men såklart så tillför det jobb och extra kostnader för renoveringar.

Stora renoveringar

För den som söker en sommarstuga för att zoona ut, är det vid visning en god idé att undersöka när taket lades om, om vatten och avlopp finns, när badrummet renoverades och när huset målades om senast. Större renoveringar är både tidskrävande och kostsamma, så om syftet är att renovera minimalt är det en god idé att ha uppsikt kring renoveringsbehoven under visningen. För den som vill ha sommarstugan som en semesterplats och inte för att renovera, är det en bra idé att undersöka skicket på huset.