Om du vill fira jul i fjällstugan bör du planera ordentligt. Förbered maten, framför allt den populära julskinkan, i god tid innan. Dessutom bör du bara köpa några få julklappar och ta det lugnt i trafiken på väg till stugan.

Många drömmer om att fira jul i fjällstugan med bara den närmsta familjen. Att smita iväg från julfirande med tjocka släkten är för många en avkopplande tanke. Det är dock viktigt att du planerar julfirandet i stugan för att se till att julen blir så fridfull som möjligt. Här hittar du de bästa tipsen inför julen i fjällstugan.

Förbered maten i god tid

Julen kretsar kring maten och självklart är det viktigt att se till att ni har era favoriträtter på julbordet även i fjällstugan. Planering är A och O när för att lyckas med julmaten i stugan. Börja med att kontrollera vilka tillagningsmöjligheter som finns. Finns det en ugn? Planera i förväg vilka maträtter ni ska laga och köp med er alla livsmedel innan ni kommer till stugan. Populära rätter på julbordet är framför allt:

  • Julskinka
  • Köttbullar
  • Janssons frestelse
  • Sill
  • Rödbetsallad

Läs gärna julskinka recept innan du handlar julmaten för att säkerställa att du köper alla ingredienser som behövs. Nybergs Deli ett familjeägt företag från 1927 som erbjuder högkvalitativ julskinka från svenska grisar. Det har flera olika sorters julskinkor i deras sortiment, exempelvis skivad, rimmad eller färdigkokt. De erbjuder dessutom massor med goda recept på griljeringar på deras hemsida. Julskinkan är svenskarnas favorit på julbordet visar en undersökning. Därför är det värt att se till att göra den maträtten extra god. När det kommer till sill och köttbullar kan du med fördel köpa färdiglagade varianter, exempelvis frysta köttbullar och brukar med inlagd sill, för att spara tid.

Olika delar av Sverige har olika traditioner när det kommer till julmat. I södra Sverige äts det mer kål och i norra Sverige äts det istället mer sylta och julkorv. Om du planerar att fira jul på en annan ort är det därför extra viktigt att du handlar maten i god tid innan för att undvika att du inte får tag på den julmat som du vill ha. Glöm inte heller bort att beräkna hur mycket mat du behöver köpa. Om det inte finns någon matbutik i närheten är det bättre att köpa lite för mycket mat än för lite.

Köp få julklappar & slå in dem i förväg

Utrymmet i fjällstugan kan vara begränsat. Därför kan det vara en god idé att begränsa antalet julklappar. Strunta i julklappshetsen och köp istället några få, väl utvalda klappar. En upplevelse eller något till välgörenhet tar varken någon plats och är dessutom bättre för miljön. Prylar som ges bort i julklapp och aldrig används bidrar till konsumtionssamhället som varken är bra för miljön eller plånboken. Om ni bestämmer er för att ge varandra julklappar så kan det vara en bra idé att slå in dem innan eftersom det kan vara ont om plats i stugan.

Kör försiktigt

Många vill fira en vit jul i fjällen och därför är det oftast mycket trafik på vägarna dagarna innan jul. Ha det i åtanke när du ger dig ut på vägarna och kör försiktigt. Se till att bilen har rätt belysning och däck för vinterunderlag.