Att ha en stuga utan el och vatten kan vara en dröm om det finns smarta lösningar. När du har underlättat livet i fjällstugan kommer du förmodligen vilja spendera ännu mer tid där. Allt från elverk till jordkällare är smarta lösningar.

Wooden,Forester,Cottage,In,The,MountainsHar du en stuga i fjällen som inte är ansluten till det fasta elnätet? Det går att ha ett komfortabelt liv utan att vara ansluten till elbolagens ledningar. Trots att elnätet är väl utspritt i landet finns det fortfarande områden på landsbygden och på kusten där det är väldigt krångligt och dyrt att ansluta till elnätet eller inte ens möjligt. Ett bra alternativ är att investera i ett elverk som kan ge dig den el du behöver under den tiden du befinner dig i stugan. Det finns många olika typer av elverk. Det finns bensindrivna bärbara elverk och större elgeneratorer som drivs på diesel. Något att tänka på rent generellt är att enklare elverk är byggda för att endast driva några lampor eller någon enstaka sak. Vad elverket är avsett för att användas till brukar framgå i bruksbeskrivningen av elverket. Titta också efter om det finns några särskilda installationsvillkor som måste tillämpas vid användningen. Det är bra om elverket är CE-märkt. Det är en märkning som visar att elverket följer de gemensamma reglerna som finns inom Europa.

Hitta rätt elverk och lär dig hantera det

Är du osäker på vilket elverk du bör ha är det bra att fråga om råd och hjälp hos en återförsäljare. Den kapacitet som du behöver på ditt elverk beror helt på vilken typ av elektrisk utrustning som du ska använda. Ju fler apparater du ska ha igång samtidigt desto kraftigare elverk behöver du. När du har köpt ditt elverk ska du fundera ut vart du ska placera det. Ett elverk kan låta en del, ger ifrån sig avgaser och kräver kyla. Därför är utomhus den naturliga placeringen men elverket kan inte stå helt oskyddat. Sedan ska du lära dig hur elverket fungerar. Ta också reda om det krävs några speciella åtgärder du bör ta i beaktande när du ska starta elverket när det är väldigt kallt ute. Något som du också bör ta reda på är vilket underhåll ditt elverk kräver. Du kan behöva ett lager av utbytesdelar och smörjolja.

Underlätta livet i fjällstugan

Winter,Lake,In,Forest,With,HouseOm du inte har el eller vatten kan det vara bra att tänka över lösningarna som du har i stugan för att underlätta livet när du är där. Exempelvis kan du fixa en jordkällare som håller dina matvaror fräscha istället för att ha ett kylskåp. Förr i tiden förvarades rotfrukter och grönsaker i en jordkällare och de varken ruttnade eller möglade. Det är mycket billigare än ett kylskåp. Har du inte rinnande vatten finns det många olika lösningar som underlättar stuglivet exempelvis en upphöjd vattentank för att kunna duscha. En förbränningstoalett är också ett väldigt bra alternativ. Det finns både kylskåp och spisar som drivs av gasol.

Tips för ett smidigt liv i fjällstugan:

  • Förbränningstoalett
  • Jordkällare
  • Stor vattentank
  • Gasolspis
  • Gasolkyl