Det är bevisat att köttkonsumtionen är en av de delar som tär mest på miljön. Men många anser också att djurens skydd är allomfattande och att veganism och vegetarism är en bra väg att gå. Numera finns det mängder med bra matval som inte innehåller något kött och som ofta kan ha mer smak och mer näring än just kött.

Om du bestämt dig för att ”go vegan” så kan det vara svårt att veta var du ska börja. Affärernas utbud kan kännas alltför storskaligt och nischat för att du egentligen ska veta vad som passar just dig. Lösningen heter Matkasse! Genom att välja matkassar till bästa pris med veganskt eller vegetariskt tema, så får du den bästa introduktionen.

vegetarisk middagFördelen med att bli vegan

Det kan finnas många bakomliggande orsaker till att bli vegan. Miljön är kanske den största av dem alla, men många väljer också bort köttet på grund av den dåliga behandlingen av djuren. Det är vida känt att grisar, kycklingar och kor går igenom långa och svidande transporter där de varken får mat eller vatten under tiden. De kan stå alltför tätt i burar eller tvångsmatas för att bli feta och gödas. I andra fall kan det vara så att små killingar eller kalvar dödas bara för att vi människor ska få tillgång till mjölken. Och inte sällan förekommer också rejält med tjuvjakt både i Sverige och utomlands, för att sälja kött olagligt eller ta tillvara på djurens pälsar med mera.

Som enskild individ kan du inte påverka hela världen men om alla tänkte som du så skulle det bli fart på förändringarna. Som enskild gest kan du alltså göra en viss påverkan på samhället och bidra med din del.

Hälsomässiga fördelar

Utöver att ta ställning inför djuren är det även viktigt att veta att den vegetariska kosten anses mer nyttig utan en massa innehåll av antibiotika som djuren behandlas med. Bönor och linser kan till och med innehålla en större mängd protein än kött. Här följer några vegetariska proteinkällor.

  • Grönkål
  • Mandlar
  • Solroskärnor
  • Linser
  • Quinoa
  • Tofu