Fritidshuset är en av de mest värdefulla ägodelarna för många. Många har fritidshus som ligger avlägset i vildmarken eller fjällen och kan under stora delar av året inte åka dit. Desto viktigare då är att säkerställa att huset står helt kvar när du kommer tillbaka nästa gång.

Att bo i fritidshus i fjällen under delar av året är en passion som delas av många. Ett fritidshus som ligger beläget långt från närmsta bebyggelse ger livet färg och omväxling, särskilt om du spenderar större delarna av året i staden. Ditt fritidshus blir då en plats för lugn och reflektion, en fristad under semesterperioder, långt från stadens sus och dus. Vissa rustar upp fritidshuset för att kunna bo i det året om. De flesta väljer dock att bo i sina fritidshus i perioder, och då finns det en del att tänka på i samband med vad som ofta kallas för vinterstängningen.

De viktigaste sakerna att tänka på

Enligt Roger Andesrson som är skadeförebyggare vid Dalarnas försäkringsbolag finns det en åtgärd som är viktigare än alla andra för att förebygga skador på fritidshuset: att stänga av huvudkranen för vattnet. I Nerikes Allehanda fortsätter han med att säga att ”Det är den absolut enklaste och mest effektiva åtgärd man kan göra för att förebygga stora skador i huset”.

Andra viktiga tips för att säkerställa fritidshuset vid lång frånvaro:

  • Ett fritidshus går att inreda på fantastiska sätt, men se upp med att lämna kvar värdesaker när du lämnar fritidshuset under en lång period.
  • Om du vill ha så kallad underhållsvärme i huset och ska vara borta en längre period bör du se till att temperaturen aldrig understiger 15 grader för att undvika skador på vattenledningar och dylikt.
  • Täck över skorstenen för att undvika att snö kommer in. Av samma anledning bör du förstärka altandäcket för att se till att det har kapacitet att klara stora mängder snö.
  • Dra ut sladdarna till alla elektroniska apparater du har i fritidshuset. Det inkluderar kylen och frysen som du dessutom gärna får låta vara öppna för att rören ska hållas så varma som möjligt.