Att resa bort till fjällen några veckor på vintern är ett populärt semesternöje för många och runt julen och sportlovet är det ofta fullbokat på flera svenska skidorter. För att vara säker på att ha ett boende kan det därför vara en bra idé att investera i en egen fjällstuga istället för att hyra en stuga. Det gäller särskilt för den som vill kunna åka till fjällen flera gånger varje vintersäsong och kanske även några veckor på sommaren.

Att inreda en fjällstuga är ett härligt projekt eftersom det går att ta ut svängarna lite mer än annars. Om du har ett boende i fjällen eller funderar på att köpa en fjällstuga finns det några saker att tänka på när det kommer till renovering och inredning.

Golv och väggar i fjällstugan

I en fjällstuga passar det med gediget trä på både väggar och golv vilket gör att till exempel ett parkettgolv av god kvalitet skapar rätt känsla i stugan. Välj gärna ett parkettgolv med ett brett mönster som påminner om ett gammeldags trägolv. På https://www.parkettdesign.se/golvlaggning hittar du mer information om parkettgolv och olika sätt att ytbehandla golvet för lång hållbarhet. Parkettdesign har över 30 års erfarenhet av golvläggning och hjälper både privatpersoner och företag med att få just det golv de önskar.

Om fjällstugan har klassiska timmerväggar är det allra finast att låta dem vara kvar i naturligt skick. Är stugan däremot byggd med vanliga väggar passar det bra att sätta upp en träpanel i exempelvis furu. Trämaterial som furu och gran hör dessutom till en av inredningstrenderna på marknaden för tillfället.

Möbler och inredningsdetaljer

En fjällstuga ska vara inredd för att passa för långa middagar, mysiga stunder i soffan och stök med att sätta på pjäxor. I en fjällstuga passar det extra bra med en naturnära och rustik inredningsstil. Tygerna på soffan och stolar får gärna vara i läder eller ett grövre tyg. Några mysiga plädar är också perfekta att ha i soffan, liksom några sköna kuddar. Färgerna på möbler och andra inredningsdetaljer kan med fördel vara i varma färgnyanser eftersom det passar bra ihop med ett träfärgat golv och timmerväggar.

  • Välj gärna trämaterial på golv och väggar
  • Varma färger och bekväma möbler
  • Planera utifrån praktiska behov, t.ex. förvaring av pjäxor