Att jaga varg eller ej, det har varit frågan i Sverige under många år. Regering och myndigheter har ett stort antal gånger förbjudit jakt på varg. Men nu verkar det ändå som att jakten blir av.

931186-wolf-4

I vintras sa Naturvårdsverket nej till licensjakt av vargar i Dalarna, rapporterar Sveriges Radio. Detta motsatte sig självklart Jägareförbundet Dalarna och de ville att länsstyrelsen omgående skulle fatta ett nytt beslut om vargjakt i länet. I år försökte de på länsstyrelsen i Dalarna att pröva en ny väg med andra formuleringar för att få igenom licensjakten men det fungerade inte speciellt bra på Naturvårdsverket som sa nej till jakten. Efter att länsstyrelsen formulerade nya argument för jakt till Naturvårdsverket gick man med på en licensjakt i Dalarna i specifika revir. Detta var vad som gällde:

  • Enligt Naturvårdsverkets bestämmelser får jakt inte utföras i vargrevir där det finns vargar som är genetiskt värdefulla.
  • I det vargrevir som väljs ut ska det finnas stor sannolikhet för skador.
  • Det valda vargreviret ska finnas i ett område där det råder störst vargtäthet.

Måste följa lagar och föreskrifter

När man ska ut och jaga varg gäller det alltså verkligen att gå enligt de föreskrifter som gäller från myndigheter och länsstyrelsen i det område som jakten ska ske. Ibland kan det vara så att jakten förbjuds någonstans eller begränsas avsevärt, och då är det till för jägare att följa detta för att det inte ska bli illegal tjuvjakt. Något annat som alla jägare måste tänka på är att vargjakten sker under den säsong då det är absolut kallast i Sverige. Därför behövs verkligen rätt utrustning och funktionella kläder som kan gör att bäraren tål kylan på ett bra sätt. De absolut bästa friluftskläderna är Jack Wolfskin kläder som man bland annat kan hitta på nätet.

Delade meningar i regeringen 218721-man-aiming-shotgun

Huruvida vargjakt ska vara tillåtet överhuvudtaget eller ej, råder det delade meningar om både i samhället och i regeringen. Miljöminister Åsa Romson står kritisk till vargjakten och har flera gånger försökt få landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som har ansvar för jaktfrågor i regeringen, att upphäva beslutet om licensjakt av varg. Åsa Romson är emot detta för att hon tycker att det vore oförenligt med Sveriges internationella åtaganden att sätta igång med den här vargjakten. Sven-Erik Bucht tycker och sin sida att de beslut som Naturvårdsverket gjort måste följas. Läs mer.

Tjuvjakten kan öka

Ett argument som många jägare har för att fortsätta ha en licensjakt på varg, är att den illegala vargjakten förmodligen skulle öka mycket om all vargjakt förbjöds. Vargarna påverkar nämligen många människors vardag och många är även oroliga för vad vargarna kan göra för skada. De människor som inte ser någon lösning på vargproblemet när det blir förbjudet att jaga varg på ett lagligt sätt, får då destruktiva idéer, skriver man i DN Debatt. Får man däremot tillåtelse för skyddsjakt och licensjakt känner man inget behov av att ta lagen i egna händer.