Som skogsägare på landsbygden är det inte alltid lätt att klara livhanken ur ett ekonomiskt perspektiv. Konjunkturen har vikit vilket har inneburit svårigheter för skogsägare runt om i Sverige. Det innebär att du verkligen behöver hitta en professionell köpare för din skog som verkligen värdesätter råvaran.

En skogsägare är en slags företagare inom skogsindustrin. Det innebär ett stort ansvar att äga skog men fördelen är att det är en slags frihet också. Men för att du ska kunna livnära dig på att vara skogsägare behöver du ha tydliga mål. Att planera när du ska sälja skog är också viktigt. Det är inte helt enkelt att sälja skog. Du behöver först hitta en köpare som värdesätter bra skog. Du som skogsägare behöver få bra betalt för din skog för att kunna fortsätta driva skogsföretaget.

Undvik att bli lurad

Det är många äldre skogsägare som har blivit måltavla för lurendrejare. Dessa skogsägare luras på mer än bara sin skog. Ett tips till dig som skogsägare är att verkligen lägga ner tid och energi på att hitta en professionell samarbetspartner som du kan lita på.

Planera ditt skogsägande noga

Om du är ny skogsägare är det en god idé att ta hjälp för att lyckas med allt från att sätta upp en plan för skogen till att sälja den med vinst. Det finns många regler som du behöver förhålla sig till som att du inte kan avverka skog hursomhelst.

Lönsamheten är pressad

De senaste åren har lönsamheten fallit för skogarna runt om i hela landet, även i Norrland. Detta pressar många skogsägare. Senaste tidens inflation gör situationen än svårare. Alla tjänster har ökat i pris som exempelvis bränslekostnaderna vilket påverkar lönsamheten. Därför behöver skogsägare få betalt för sin råvara för att klara sig.

Skogen som arbetsplats

Förutom att vara skogsägare finns det andra jobb inom skogsindustrin. Du kan arbeta som skogsarbetare, skogsplanerare, skogsmästare, skogsröjare, skogsavverkare och mycket mer. Det finns flertalet utbildningar både på gymnasie- och högskolenivå som du kan gå för att kunna ha skogen som arbetsplats. Hos Arbetsförmedlingen kan du efter avslutad utbildning hitta ett bra jobb. Att det finns människor som vill arbeta med skogen är betydelsefullt för samhället och miljön.