En av de populäraste sporterna med djur inblandade är hundspann. Varje år hålls ett antal olika tävlingar i den fartfyllda sporten och många vill titta på hundarna som ger järnet. I år har man kunnat se både VM, EM och SM i hundspann.

4685050-a-husky-sled-dog-team-at-work

I Barometern kan man läsa att man haft SM-tävlingar i hundspann i Nybro. Det var andra gången som evenemanget hölls just här och SM innebar 290 starter, 66 klasser och över 150 medaljer som delades ut. Att det var så här många som var med och tävlade innebar att evenemanget hade en stor tillväxt med fler deltagare än någonsin. I artikeln sa anordnarna att banan var jättesnabb och tekniskt sätt lätt, vilket innebar snabba tider för många. De hoppades även på att många invånare i Nybro skulle komma och titta på tävlingarna. Med tanke på att hundarna i sådana här tävlingar springer i 35 kilometer i timmen blir det väldigt actionfyllt att titta på.

Ett tredagarslopp

En som tog hem en seger i tävlingarna var Camilla Buvall, som med sina sex siberian husky-hundar sprang hem SM-guld i sexspann. På grund av den här segern funderar hon nu på att tävla mer internationellt och vara med i VM, skriver Dalademokraten. I år hålls VM i hundspann i kanadensiska Bristol, som ligger väster om Ottawa. Det hålls även ett EM i långlopp för polara hundraser i Femundslöpet i norra Norge. I den tävlingen måste deltagarna ta sig genom en 500 kilometer lång bana och det tar oftast så mycket som tre dagar att ta sig runt den banan. De hundar som klarar sig bäst i sådana här lopp är siberian husky-hundar och de brukar vilja ha många minusgrader för att klara sig som bäst.

Populärt att titta på 2549481-dog-sledding-on-frozen-lake

Det här med hundspann har de senaste åren blivit väldigt populärt och det är både många som vill testa på att åka och som även vill titta när andra tävlar. I Aftonbladet kan man läsa att det var många som satt bänkade framför hundspannstävlingarna när de visades under SM-veckan i SVT. I sändningen berättade expertkommentatorn, precis som arrangörerna av SM, att publiken skulle få se en fartfylld tillställning och detta var precis vad tittarna fick eftersom hundarna verkligen gick ut och visade var skåpet skulle stå. Det blev även en del drama för tittarna eftersom ett flertal ekipage trasslade in sig i varandra i den nordiska stilen. På grund av kollisionen var det ett par hundar som slet sig och då uppstod full kalabalik. Den som missade den här spänningen i SVT kan istället se fram emot nästa års tävlingar. Varje år sker nämligen ett antal tävlingar som man kan titta på. För den som vill få koll på när och var den kan titta kommer här några av de tävlingar och tävlingsdatum som är aktuella nästa år:

  • 28-30 januari – SM-veckan i Piteå
  • 5-9 februari – EM i släde i Norge
  • 12-14 februari – WSA VM i Tyskland