Längdskidor ger både en allsidig träning och tid i naturen. Det viktigaste med längdskidor är att ha en utrustning som passar. Sedan är det bra att öva på tekniken.

Längdskidåkning är en allsidig och effektiv träning för kroppen samtidigt som du får frisk luft och naturupplevelser. Längdskidor är något som är för alla, både stora och små. Det är till exempel perfekt aktivitet för en barnfamilj. Om du är sugen på att åka längdskidor ska du investera i en bra utrustning som passar för dig, din vikt, längd och åkförmåga. Om du inte känner att du besitter kunskapen att valla skidor kan du köpa vallningsfria skidor, gör det enkelt.

Investera i bra skidor

Om längdskidor ska vara din träning är det bra att bygga upp en grundkondition. Var realistisk och lägg dig på en nivå som passar dig och dina förutsättningar. Har du aldrig stått på ett par längdskidor kan en teknikkurs vara till stor hjälp. Det finns också många teknikklipp på nätet. Det finns sajter på nätet där du kan hitta närmaste skidspåret. Ett tips är att kontrollera belysning, avgifter och parkering. Ta med dig ett vätskebälte och något litet att äta om energin skulle tryta.

”A och O i diagonalåkningen är tyngdöverföringen, för att få tryck i frånskjutet.”
(Göteborgs-Posten 6 december 2015)

Gå på tur

Förutom träning är längdskidor trevligt för en tur i skogen eller på fjället. Det finns speciella turskidor, en form av längdskidor som passar bäst när du ska ut på tur. Ska du ut på en längre tur där det inte finns preparerade spår ska du ta med dig saker som karta, kompass, dryck, något ätbart och extra kläder.