Vädret oroar många, eftersom de senaste årens somrar tycks bli varmare och varmare – inte minst på flera håll i Europa. Det får många att vilja vara förberedda på att klara extremer genom prepping. 

paris extrem hettaVad är egentligen prepping? Det handlar om att vara förberedd, på allt från snöoväder och elavbrott till stormar och extrem hetta. Att det blir vanligare att preppa, alltså vara förberedd, är inte så konstigt med tanke på klimatförändringar som ger uttryck i tornados, extrema regnoväder och sommarhetta utan dess like. Det har märkts av inte minst i Sverige med riktigt varma somrar.

Rekordhetta i Europa i somras

I Expressen går det att läsa om det extrema värmerekordet i Paris i somras. Det var ett intensivt högtrycksområde som la sig över Europa och på flera orter rapporterades det om värmerekord, i Paris var det en värme något utöver det vanliga. Hela 41 grader uppmättes, och staden fick aktivera sin förberedda krisplan för att invånarna skulle klara värmeböljas utan att någon skadades.

Krisplan aktiverades i Paris

Krisplanen för att folk skulle klara av hettan i den varma staden inbegrep bland annat upprättade kylområden på allmänna platser, till exempel vid Gare de Lyon och Opéra, liksom vid Beaugrenelle. På kylområdena placerades fontäner med kallt vatten, sittplatser under skugga och dricksfontäner att använda, alla med rent vatten givetvis. I en app från Paris stad som gick att ladda ner gick det att se var alla fontäner med dricksvatten fanns utplacerade. Alla parker i staden var även öppna dygnet runt för att ge svalka åt stadens svettiga invånare.

Extrem hetta över hela Centraleuropa

Förutom värmeböljan i Paris uppmättes även extrema gradantal i Belgien, på 40,2 grader – i närheten av staden Liège i östra delarna av landet. I Nederländerna uppmättes 40,4 grader i kommunen Gilze en Rijen. I Tyskland slogs ett väderrekord i Lingen med 41,5 grader på termometern, vilket har visat sig vara den varmaste temperaturen någonsin i landet, i alla fall sedan mätningarna började. I Storbritannien slogs ett julirekord på Heathrows flygplats, med 36,9 grader.

När det är så varmt i en stad kan det bli dålig luft i trånga städer, som Amsterdam till exempel. Vilket kan orsaka både hosta och irritation på luftvägarna. Detta för att vind inte blåser bort föroreningar, som omvandlas till ozon i solljuset.